کشاورزی

کشاورزی

مطالب کشاورزی 09214434657
کشاورزی

کشاورزی

مطالب کشاورزی 09214434657

سیر

سیر  

 

لاله Liliaceae

:تیره

Allium sativum L.

:نام لاتین

Garlic – poor mans treacle

:نام انگلیسی

سیر

:نام فارسی

ثوم

:نام عربی

 

 سیر Allium Sativum

 

سیر گیاهی است که تقریباً در تمام دنیا به جز قطب و جنگلهای استوایی می روید. ولی وطن گیاه آسیای مرکزی و شاید شرق منطقۀ مدیترانه باشد. بیش از 2000 سال است که این سبزی پیازی کشت می شود و از آن استفاده غذایی می گردد. این گیاه رابه سادگی می توان، در باغچه خانه خود کاشت و پرورش داد سیر فضای زیادی نیاز ندارد زیرا کار اصلی اش رادر زیر زمین انجام می دهد و در شرایط مساعد از هر حبه سیر (سیرچه)، پیازی به وجود می آید که شامل هشت تا بیست سیرچه می باشد، از همین رو آن را گیاهانی افزون شونده و تکثیر پذیر می دانند.

 

- مشخصات گیاهشناسی   

یک گیاه چند ساله (دائمی) است با ساقه ای لوله ای و محکم و سطح آن نرم است و ارتفاع ساقه به 45- 30 سانتیمتر می رسد و مستقیم از زمین بیرون می آید، پیاز سیر از تعدادی پیاز کوچک و پهن تشکیل شده و اصطلاحاً به آن سیرچه می گویند. سیرچه ها برخلاف سیرچه های موسیر با پوسته نازکی احاطه گردیده که پس از مدتی از بین می رود. بوته سیر در مناطق سرد سیر یا معتدل تولید بذر نمی کند ولی گاهی اوقات ممکن است به جای گل، پیازهای کوچکی روی ساقه ظاهر شوند که بتوان با آن گیاه رانیز ازدیاد کرد.

 

- مواردی که در انتخاب پیاز سیرچه رعایت می شود:   

1- اگر پیاز سیر را در زمستان خریداری می کنید باید دقت نمود پیاز یخ زده نباشد. راه تشخیص وقتی پیاز را لمس می کنید قسمتی از آن نرم شده است.

2- از سیرچه های ریز و تا حدودی سبک و از پیازچه هایی که گوشت نرم یا قسمتی از آن کنده یا جوانه سبز آن قابل مشاهده می باشد، از کاشت آنها خودداری کنید.

3- تا موقع کاشت نباید سیرچه ها از هم جدا شوند، زیرا رطوبت از بین می رود و موجب پوک شدن آن می شود.                                                           

- شرایط آب و هوایی:   

سیر گیاهی متعلق به فصل خنک و یخ بندان کمی مقاوم است بود مواد موجود در سیرهای مناطق جنوبی به مراتب بیشتر از مسیرهای شمال است. زمان کاشت در مناطق سرد سیری اوایل بهار است ولی در مناطقی که زمستان ملایم دارند، در هر موقع از پاییز می توان به کشت آن اقدام نمود. سیرهمانند پیاز معمولی برای تشکیل غده به دو عامل طول روز و حرارت نیازمند است و یک سبزی روزبلند می باشد و برای تشکیل غده حدود 15 ساعت طول روز نیاز دارد بوته سیر در اوایل، رشد رویشی دارد (در موقعی که طول روز کوتاه است) به محض آنکه بوته شروع به تولید غده نمود (در زمانی که طول روز بلند است) رشد رویشی متوقف می شود که می توان گفت سیر در ابتدای فصل دمای خنک و در زمان رسیدگی هوای گرم نیاز دارد.

 

- خاک و تهیه بستر کاشت سیر:   

سیر در هر نوع خاک از خاکهای شنی لومی تا خاکهای رسی سنگین و همچنین، خاکهای هوموسی قابل کشت می باشد. خاک رسی برای کاشت سیر مناسب نیستند، زیرا یا غده خوب در آنها تشکیل نمی شود ویا پیاز بدست آمده، بد شکل می گردد. مگراینکه این خاکها به وسیله کود دامی پوسیده سبک شوند.

برای تهیه بستر کاشت باید ابتدا زمین را متناسب با نوع آن با استفاده از شخم، دیسک و ماله کاملاً نرم و مسطح کرد و در مناطق خشک نسبت به نوع آبیاری که پشته بندی یا کرت بندی است آن را آماده نمود.

 

- نحوه کاشت سیر   

برای برداشت محصول زودرس باید سیر را در اواخر پاییز کاشت و اگر آن را زودتر بکاریم ممکن است پیش از زمستان جوانه بزند و یخ نابودش می کند. سیر را به دو روش کرتی وجوی پشته می کارند، بهترین روش برای کاشت سیر روش جوی پشته است که ابتدا سیرچه را از پیاز سیر جدا کرده، سیرچه های خیلی ریز را برای کاشت مناسب نبوده و از سیرچه متوسط برای کاشت استفاده کنید فاصلۀ خطوط کشت در حدود 25 تا 30 سانتیمتر و فاصلۀ هر سیرچه از یکدیگر 7- 10 سانتیمتر و عمق مناسب سیر 5- 3 سانتیمتر می باشد سیرچه را طوری در خاک قرار می دهید که نوک سیر به سمت بالا و انتهای سیرچه به سمت پایین قرار گیرد. مقدار مصرف سیرچه در یکصد متر مربع حدود 15 سیر در نظر می گیرد یا به عبارتی دیگر هر 3 کیلو سیر برای 10 متر مربع زمین کافی است.

 

کوددهی گیاه سیر   

استفاده از انواع کود در بالا بردن میزان محصول نقش عمده ای دارد. کود دامی برای خاکهای رسی از اهمیت زیادتری برخوردار است. سیر به کود دامی زیاد احتیاج دارد،        می توان گفت میزان مصرف کود حیوانی دو برابر سایر سبزیجات است، در خاکهای شنی کود شیمیایی بیشتر توصیه می شود اما بطور کلی کود از ته 60- 80 کیلوگرم و کود فسفر 120 تا 200 کیلوگرم در هکتار و کود پتاس 100 کیلوگرم در هکتار برای مزرعه سیر مورد مصرف قرار می گیرد.

 

- زمان برداشت:  

 موقع برداشت سیر زمانی است که قسمتهای هوایی آن شروع به زرد و قهوه ای شدن می کنند. اگر مصرف از برداشت تازه خوری باشد نیاز به قطع برگهای سیر نیست ولی اگر مصرف خشک کردن و نگهداری در انبار باشد بعد از خارج کردن سیر برگها از 3-1 سانتیمتر بالای غده قطع می کنیم، غده ها به مدت 1 الی 2 هفته در مقابل آفتاب در مزرعه قرار می دهیم تا رطوبت به حداقل برسد، این کار قدرت انبارداری سیر را افزایش می دهد. پس از آن سیرهای سالم را در درجه حرارت صفر درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی بسیار پایین و تهویه مناسب می توان آنها را برای مدتی انبار کرد.

 

آفات گیاه سیر:  

تریپس پیاز و سیر Thrips tabaci Lindeman:  

این گونه آفت که گونه ای بسیار پلی فاژ با انتشار جهانی بوده ودارای میزبانهای متعددی از جمله پیاز، توتون، پنبه،کلم ، گل کلم، کتان، چغندر قند، کنف، سیب زمینی با بادمجان، خیار، خربزه، گوجه فرنگی، لوبیا، نخود، کرفس،شلغم و جعفری می باشد. اولین زمان ظهور آفت در مزرعه سیر مصادف بامرحله سه برگی شدن می باشد هر چند در طول دوره کاشت سیر کل جمعیت آفت دستخوش نوسانات زیادی می شود.

 

- مشخصات و علایم ظاهری:   

رنگ این حشره زرد مایل به سبز و طول آن در حدود یک میلی متر است شاخکها 7 مفصلی و سینه اول پهن و بالها باریک و زرد رنگ است.

 

زیان آفت:   

این حشره وارد برگهای کوچک میانی گیاه میزبان می شود و از شیرۀ آن تغذیه می کند در نتیجه گیاه مورد حمله تغییر رنگ می دهد  و کمرنگ می شوند.

 

- روشهای کنترل :  

 1- برای مبارزۀ زراعی با این حشره باید علفهای هرز مزرعه از بین برده شوند.

2- استفاده از ارقام زودرس: ارقام زودرس در مقایسه با ارقام دیررس نسبت به این مقاومتر می باشد.

3- شخم: باتوجه به اینکه این حشره زمستان را در عمق 6-8 سانتیمتری خاک سپری می کند، بنابراین اجرای شخم با گاو آهن برگردان داری که بتواند آن را به اعماق پایین ببرد در کاهش جمعیت آفت مؤثر است.

4- استفاده روشهای مبارزه بیولوژیکی: این حشره دارای دشمنان طبیعی متعددی است. این دشمنان می توان لاور بالقوری سبز و کفشدوزک را نام برد.

5- مبارزه شیمیایی: استفاده از سموم دیازنیون 60%Ec  به مقدار 5/1 -1 لیتر در هر هکتار و یا مالاتیون 57% Ec به مقدار 2 لیتر در هر هکتار و دیکلرووس 50% Ec به مقدار 2- 5/1 لیتر در هکتار مورد مصرف قرار دارد.

 

ارزش غذایی و اهمیت اقتصادی   

حدود 50 تا 60 در صد مواد متشکله سیر را آب تشکیل می دهد و در نتیجه مقدار مواد خشک آن نسبت به سایر سبزیها بیشتر است. سیر حاوی حدود 30 درصد کربوهیدارت، حدود 10 درصد چربی و حدود 7 درصد پروتئین است. ماده آلی که باعث طعم ویژه این گیاه می شود آلیسین (Allicin) نام دارد و از مجموعه ترکیبات آلی گودگردی تشکیل شده است سیر به علت دارای بودن املاح ید و سیلیس در تنظیم گردش خون موثر است و به علت دارا بودن آنتی بیوتیک برای درمان بیماریهای باکتریایی از دیر زمان توصیه می شد.

 

- سیر را چقدر و چگونه باید خورد؟  

سیر را همه جوره می خورند، اما موثرتر و بهتر از همه، خوردن تازۀ آن است، زیرا فقط از این راه می توان بیشترین مقدار آلی سین سیر دست یافت. سیر تازه حریف قدرتمندی است که از پس انواع عفونت ها و مشکلات گوارشی و پر و نشیب ورمهای چرکی (آبسه) بر  می آید، معمولاً مردم سیر خام را داخل غذا می ریزند و آن را می پزند و گاهی هم با روغن سرخش می کنند، عده یی هم از قرص و کپسول و پودر آن استفاده می کننده معمولاً مردم از خود می پرسند: آیا بهتر است سیر را خام و تازه بخوریم یا آن را بپزیم؟ این مسئله همواره مورد بحث بسیاری از طبیبان و پزشکان قدیم و جدید بوده بر اساس داده های علمی، دو عامل، یعنی حرارت و زمان ، آلی سین سیر را نابود می کند. سیر پخته فقط برای گردش خون مفید است، به شرط آن که قبل از پخته شدن کاملاً خرد و له شده باشد. اگر آن را همانطور درسته و دست نخورده بپزیم، خواص دارویی آن به حداقل ممکن می رسد، زیرا نه آلی سین تشکیل می شود نه دی سولفید دی الیل.

کسانی که ناراحتی معده دارند بهتر است سیر را با غذا، با شیر، با سوپ و آش یا به صورت شربت بخورند.

این امر سبب می شود تندی اش معده های ضعیف را ناراحت نکند.

 

- مقدار مصرف سیر:  

 اگر بخواهیم از سیر به منظور پیشگیری، به ویژه پیشگیری از بیماریهای قلبی، استفاده کنیم می بایست دست کم روزانه یک پره سیر به وزن 2 تا 3 گرم در رژیم غذایی خود بگنجانیم. این کمترین مقدار مصرف است و آن را مقدار پیشگیری می نامند. البته بیشتر کارشناسان توصیه می کنند بهتر است همین مقدار سیر را در دو وعده خورد  تا اثرش بیشتر در بدن و دستگاه گردش خون بماند، مثلاً اگر بتوان نصف پره سیر را صبح یا ظهر و نصف دیگر را شب با غذا خورد، مؤثرتر است.

اثرات مصرف بی رویه سموم شیمیایی

   اثرات مصرف بی رویه سموم شیمیایی



  شایع ترین دلایل سرطان های دستگاه گوارشی و بیماری‌های عصبی  

  

در طی پنجاه سال گذشته، آفتکشها جزء ضروری دنیای کشاورزی بوده اند. گرچه تقاضا برای تولید و توزیع آفتکش که باعث افزایش بهبود کیفیت و کارایی کشاورزی می شود محرز است. ولی احتمال بکارگیری نابجا و غیر معقول، بسیار زیاد می باشد. یکی از مهمترین نکات سازمان بهداشت جهانی، مسئله آفتکشها می باشد. افزایش جمعیت و بدنبال آن افزایش مصرف مواد غذایی، بویژه محصولات کشاورزی، کشاورزان را بر آن داشته است که میزان محصولات خود را افزایش دهند. افزایش کشت محصولات متعاقباٌ افزایش سموم آفتکش را به همراه داشته است. به دلیل بی توجهی کشاورزان در مصرف سموم، ریزشهای جوی و چندین عامل دیگر سموم کشاورزی وارد آب رودخانه ها و دریاها می شوند. در این خصوص افزایش آگاهی متخصصین و به طور کلی عموم مردم از خطرات ناشی از تماس کوتاه مدت و دراز مدت، شامل سرطانزایی، بیماریهای سیستم عصبی ، تنفسی و زادآوری و ... توجه عموم و دولتمردان را به خود جلب نموده است. امروزه آلودگی محیط زیست به صورت یک مسئله جهانی درآمده است. برای مثال آب یکی از اجزاء تشکیل دهنده مهم در چرخه زندگی محسوب می شود. اهمیت کیفیت، نگهداری و توسعه آن به طور پیوسته در حال افزایش می باشد و سموم دفع آفات نباتی یکی از اصلی ترین آلاینده های آب به حساب می آید.

با توجه به اینکه هرساله زراعت‌های بهاره ودرسال های اخیر جالیز وصیفی جات (خربزه ،هندوانه،گوجه فرنگی و خیار ......) در منطقه مغان بویژه حوزه پارس‌آباد در سطح وسیعی بطور شخصی یا غیرشخصی کشت میگردد و همگان به هرنحو ممکن سعی دارند در این کوتاه مدت سودکلانی از فعالیت برمحصولشان مخصوصاً در اراضی اجاره‌ای داشته باشند، دراستفاده بیشتر از هرنهاده‌ای بویژه کود‌های شیمیایی و علی الخصوص انواع سموم شیمیائی دریغ نمی ورزند وبه جرأت می‌توان گفت،شاید کمترزارعی آن هم به جهت عدم توان مالی از سموم استفاده نکند بلکه به وفور وبا شدت تمام مغان در بهار و تابستان بصورت زمینی و هوایی جالیز ، صیفی جات، باغات و زمین های زراعی‌اش سم باران میشود.

بدون اطلاع ازعواقب کار چه ازلحاظ آلودگی محیط زیست وتأثیرآن برانسانی که تمام تلاشش این است سالم بماند، شدیداً در مصرف سموم شیمیائی از همدیگر پیشی می‌گیرند. شاید بهتر است به خصوصیات شیمیائی سموم واثرات خطرناک آن از گفته بزرگان شروع بکنیم.

دکتر فرانسیس ری از دانشگاه فلوریدا اظهار میدارد که ما باافزودن موادشیمیائی به غذاهای خودمان امکان بروز سرطان را افزایش می دهیم.

دکتر هاریوگریوز نظر براین دارد که بین سموم سیمیائی و سرطان خون ، سرطان های دستگاه گوارشی یا دیگر اختلالات خونی رابطه‌ای مستقیم وجود دارد.

تا دیروز زندگی بشر مملو از ترس از بلایایی جهان گستر چون وبا، حصبه ، تیفوس و طاعون بود ، اکنون خوشبختانه این بیماریهای مهلک که روزی همه جاگیر بودند با پیشرفت دانش پزشکی و رعایت اصول بهداشتی دیگر موجب نگرانی نیستند،امروزمانگران صدمات متفاوتی هستیم که در محیط زیست ما در کمین نشسته‌اند صدماتی که محصول پیدایش و تکوین شیوه زندگی جدید خود بشر هستند، نمونه‌اش پیدایش همین آفت کش‌های قوی است.درست است که هدف از کاربرد سموم شیمیائی نابودی حشره آفت یا کنترل بیماری گیاهی است ولی می‌توان گفت که این همه سموم خطرناک که در حال حاضر مصرف می شوند تنها آفت کش نیستند بلکه زندگی کش و زیست کش هستند.

این همه خطر کردن پس به خاطرچیست ؟

درست است که مصرف موادشیمیائی آفت کش را مجاز شمرده‌ایم ولی بدون آنکه پیشاپیش تحقیقی دقیق از تأثیر آن بر جامعه اکولوژیک و زیستی بشر داشته باشیم و آموزش ها ، هشدارهای زیستی ،خطرات و مضرات جانبی مصرف سموم را گوشزد نموده و آگاهی داده باشیم ، بی مهابا نسبت به توصیه مصرف وفروش سموم تأکید داریم و قوانین و مقررات کنترلی در مصرف سموم و مجازبودن آن چندان محکم و استوار نیستند.ایمنی وبهداشت در کارخانه و حتی زمان سمپاشی به نحومطلوب و سختگیرانه اعمال می‌شود ولی در زمان سمپاشی و بعدازسمپاشی هیچ کنترل و آزمایشی در خصوص مضرات سموم برای جوامع اکولوژیکی و زیست محیطی انجام نمی گیرد و شاید تنها به کم خطر بودن سموم خود را راضی می کنیم چون چیزی بطور آنی مشاهده نمی گردد.

آموزش زارعین منطقه از ماندگاری سموم در خاک ، محصولات صیفی و جالیز،فاصله سمپاشی تا برداشت محصول (دوره کارنس ) ودرصد خطر سموم ضروری است ،همه سعی بر این دارند از بهترین و قویترین حشره‌کش ها و قارچ کش‌ها در کنترل آفات و بیماریهای محصولاتشان استفاده نمایند تا سرمایه ریالی افزایش یابد ، ولی ازآنچه که سموم شیمیائی بطور نهفته با جان و روان بشر میکند چندان خبر ندارند و تنها علائم حاد مسمومیت را مسموم شدن و حالت تهوع می دانند و دیگر هیچ........ .

محصولات کشاورزی وبخصوص صیفی جات و میوه‌جات، بدون اطلاع از تأثیر نهایی سمپاشی ها مکرراً سم باران می شوند در یک دوره بهره برداری از جالیز یا صیفی جات یا مزارع ذرت تا 15 بار سمپاشی صورت می گیرد وبرای حصول اطمینان از مؤثربودن سمپاشی و گریز از هزینه اضافی دز مصرفی سم را گاه تا چندین برابر حد مجاز مصرف بالا می برند و بین زمان آخرین نوبت سمپاشی و برداشت محصول فاصله زمانی مجاز را رعایت نمی کنند ، بعنوان مثال ؛ در مورد محصولاتی مثل خیار که رشد سریع و محصول پیوسته دارد گاهاً بلافاصله پس از سمپاشی( بویژه سموم قارچکش) محصول را جمع آوری و بدون آزاد گذاردن در هوای آزاد درون کیسه‌های پلاستیکی کرده و روانه بازار و مورد مصرف عموم قرار می دهند که مصرف کننده نیز همیشه به دنبال محصول تازه است آن را مورد تغذیه قرار میدهد که زمانی کمتر از 12 ساعت را شامل میشود،ودر این مورد برای سنجش وجود باقی مانده سم نیازی به استفاده از دستگاه‌های حساس و پیچیده نیست  حس چشایی مصرف کننده خود به طعم سم در محصول گواهی می‌دهد.

تجمع مواد سمی در غذا ، آب ، زمین و هوا یکی از بحث‌های روز  وخطرناک سموم برای سلامتی محیط زیست و بشر است ، براساس گزارشات آماری از سراسر جهان تعداد مسمومیت با عوامل آفت کش بیشتر ازپانصد هزارمورد در سال و همراه با بیش ازبیست هزار مورد مرگ می‌رسد. با توجه به اینکه اثرات خطرناک زیستی سموم در درازمدت بطور تجمعی در بدن انباشته می‌شود و صدمات وارده بر فرد ممکن است متناسب با جمع مقدار سم دریافت شده در طول عمر باشد به همین دلیل است که خطر نادیده گرفته می‌شود.

به قول دکتر رنه بوس : انسانها طبیعتاً بیشتر متوجه بیماریهایی هستند که علائم آشکار دارند در حالی که بعضی از بدترین دشمنان ما آهسته و بی خبر به سویمان می خزند.

فاکتور مهم در مسمومیت مزمن آفت کش ها دارابودن تجمع طولانی مدت در بدن است و این تجمع مواد سمی در بدن در تمامی افراد به واسطه تماس مستقیم وحتی بطور غیرمستقیم از طریق غذا ، تنفس یا جذب پوستی به چشم می‌خورد.

امروزه هیچ کس به کارآیی آفت‌کش‌ها در حفاظت از محصولات زراعی شکی ندارد ،موضوع قابل بحث این است که اهمیتی که به افزایش عملکرد وسود تولید داده می شود اگر به همان اندازه به سلامت خود وشهروندان ومحیط زیست اعمال گردد جلوی بسیاری از خطرات اجباری ،ارادی و غیرارادی گرفته می‌شود.استفاده گسترده ، روزافزون ونابجا از آفت‌کش های سمی بابروز بیماری‌های خطرناکی چون سرطان خون ،سرطانهای دستگاه گوارش و سایر اختلالات فیزیولوژیکی در بدن انسان در ارتباط می باشد وبه عناوین مختلف به ثبوت رسیده است و موضوع از حرف و حدیث گذشته و ضرورت توجه عام و خاص را به اهمیت حیاتی وزیستی مسمومیت های ناشی از سموم را دوچندان کرده است،همه آفت‌کشها بدون استثناء وبا نسبت های متفاوت روی تعدای از ارگانیسم ها ، اندام‌ها و فرآیندهای حیاتی انسان اثرات سمی و مضر دارند که با رعایت اصول بهداشتی شاید بتوان حداقل از کم خطرترین آنها به نحوی مصون و ایمن ماند.

واقعیت این است که تقریباً 90 درصد کلیه قارچ‌کشهای مورد مصرف در کشاورزی در مدلهای حیوانی سرطانزا می‌باشند هنوز این مسئله بزرگ توجه عمومی را بخود جلب نکرده است ،یک بررسی روی یازده نوع از قارچ‌کشها نشان داده است که هرچند این موادتنها10 درصد از موادشیمیائی مورد استفاده به عنوان آفت کش را در سال تشکیل می دهند ولی در کل عامل 60 درصد از سرطانهای شایع دستگاه گوارش هستند ،دربعضی از محصولات کشاورزی  سمومی مثل کاپتان ،مانکوزب، بنومیل ، کالکسین ، تیلت ،آلتو و..... هرچندمسمومیتی که قابل دیدن باشند را دارا نیستند ولی درکل در درازمدت سرطانزا هستند وخطرات زیست محیطی زیادی دارند.

برای ایجاد مسمومیت در بدن لارم است میزا ن سم در بدن حداقل به یک غلظت خاصی برسد تا علائم مسمومست در بدن ظاهرشود اما برای مواد مسموم کننده ژنتیکی و مختل کننده هورمونها یک آستانه واقعی که هیچگونه خطری پائین تر از آن نباشد وجود ندارد.

دانشمندان بر اساس دانش کنونی به این نتیجه رسیده اند که حتی یک دز خیلی کم از عامل شیمیایی مسموم کننده ژنتیکی میتواند باعث تبدیل یک سلول سالم به یک سلول بدخیم بشود.

اندازه گیری وسنجش ریسک سرطان در انسان ناشی از سموم شیمیائی بدلیل طولانی بودن دوره تکمیل فرآیند سرطانی شدن و ناشناخته بودن دوره کمون و ظهور تومور به صورت بالینی و همچنین تفاوت استعدادهای ژنتیکی افراد گوناگون با یکدیگر معمولاً دشوار است عملاً این طولانی بودن و عدم ظهور زودهنگام بیماری یک امنیت کاذب ونسبی به حضور بیشتر در محیط سمی و منطقه سمی کشاورزی و مزرعه می دهد ، واقعاً ذخیره سموم در بدن حتی به مقدار کم ،تجمع تدریجی آن ودر نتیجه اختلالات وارده  بر جگردیگر غیر قابل انکار است که مشکلات ونارساییهای خونی را سبب گردیده و امکان بروز سرطان های شایع را تسهیل می سازد.

شاید بهتر است بطور اجمال به علائم مسمومیت های مزمن و حاد تأثیرگرفته از تمامی گروه‌های سموم شیمیایی مورد مصرف در کشاورزی را خاطر نشان گردم تا به سرانجام این طوفان مصرف سم واستفاده نامعقول آن اندکی بیشتر اندیشه کنیم وهمه چیز را به قضای الهی نسبت ندهیم.

با عنایت به این مورد که میزان وقوع مسمومیت ناشی از درمعرض قرارگرفتن با سموم شیمیائی در کشورهای درحال توسعه 13 برابر از مورد کشورهای کالاً صنعتی می باشد که خود 85 درصد از تولید جهانی آفت‌کش ها را مصرف می کنند. دلیل آن مشخص و مبرهن است آموزش و آگاهی دادن به جمعیت وافراد مشغول در حوزه فعالیت های کشاورزی و سموم شیمیائی.

مسمومیت ها بیشتر از راه تنفس، تغذیه محصولات گیاهی با باقیمانده مجاز سم بالا واستنشاق بخارات سم  می باشد وبه حالت آلودگی نیز بیشتر منشاء پوستی دارد البته این مسمومیت‌ها ارادی و به اختیار انسان نمی باشد به نحوی است که خواسته یا نا خواسته در معرض سموم شیمیایی بوده و می باشد در اینجا برای تفهیم بهتر به علائم کلی مسمومیت ها اشاره می گردد.

علائم عمومی وخصوصی مسمومیت های حاد و مزمن  ناشی از درمعرض قرارگرفتن باآفت کشهای مورد مصرف در کشاورزی ؛

افزایش ترشحات وبزاق دهان،انقباض برونشها،اختلالات گوارشی ،اسهال،لرزش، رعشه،ضعف عضلانی ، بی قراری ،عدم تعادل ، تیرگی دید ، فقدان حافظه ،افزایش ادرار ،ضعف عمومی ،تشنج ،صدادادن گوش ،تب ، اختلال در تکلم ، بی خوابی ،سستی ،هیجان ،افسردگی ،پریشانی ،سقط جنین ،احساس سوزش پوست ،خشکیدگی دهان ولب ،تهوع ،استفراغ ، خارش ،گرفتگی عضلات ،درد در ناحیه شکم ،اختلالات ژنتیکی و جنسی وده ها عنوان علائم دیگر ودر سطح پیشرفته با انجام آزمایش های ویژه خونی مثلاً افزایش یا کاهش آنزیم های کبدی و مواد آلکالاین .....

به عنوان مثال ؛ احساس سوزش پوست ،مورمور شدن پوست در استفاده از سم سومیسیدین از حالت های مسمومیت پوستی این سم است ، گیجی ،تهوع ،دردهای شکمی ،عوارض تنفسی ،خارش،اسپاسم عضلانی ، ضعف و خستگی از علائم مسمومیت های اتفاقی یا شغلی با علفکش های کلروفنوکسی است ودو گروه از حشره‌کش ها یعنی گروه کلره و فسفره به طرز متفاوتی ولی بطور مستقیم  سیستم عصبی را شدیداً تحت تأثیر قرار می‌دهند و چندین صد مورد این وضعیت که در بروشور فنی سموم شیمیائی بعنوان احتیاطات قید می گردد که نیاز به رعایت دارد نه فقط مطالعه.

یکی از مهمترین حقایق راجع به سموم کلره ،اثرات آنها به کبداست این اندام شگفت آورترین اندام بدن انسان بشمار می آید و از تنوع کار وضرورت اعمالش در بدن همتایی نیست ،کوچکترین صدمه به آن عواقب وخیمی را بدنبال خواهدداشت .کبدنه تنها مسئول تولید صفرا برای هضم چربیهاست بلکه دارای چندین نقش اساسی دیگر در بدن است ،اگرکبدازسوی حشره‌کشی آسیب ببیند نه تنها قادر به حفاظت بدن در مقابل سموم نیست بلکه تمامی فعالیت های متعدد آن مختل وبروز سرطانها را آسان می کند.

خطرات کلی آفت کشها:

تحقیقات نشان داده است که سموم آفتکشها باعث سقط جنین، عدم رشد فکری، اثرات مخرب ساختمانی در بدن هنگام تولد و نقصهایی در اعمال و بافتهای بدن می شوند.

آفتکشها دارای اثرات مخرب و سمی روی اندامهای تولید مثلی، تداخل در اعمال هورمنی، عقیمی مردان و زنان و دوره های  قاعدگی نامنظم در زنان هستند.

 همچنین مشخص گردیده است که علفکش توفوردی برای دستگاههای تولید مثلی بدن مسمومسیت زا است بطوری که آزمایشات نشان داده است که بین این سم و کاهش تعداد اسپرم ، افزایش اسپرمهای بدشکل ارتباط مستقیم وجود دارد.
هم چنین ثابت گردیده است که زنانی که درمحیطی با آبهای آلوده به سموم زندگی می کنند درمقایسه با سایر افراد تاخیر قابل ملاحظه ای در رشد درون رحم دارند.

تحقیقات نشان داده است که سموم پاراکوات ،گروه سموم ارگانو فسفره، مانب و مانکوزب منجر به بیماری پارکینسون میشود. همچنین آشکار شده است افرادی که در حوالی مناطقی زندگی می کنند که در معرض آفتکشها قرار دارند احتمال بروز بیماری پارکینسون بیشتر است.در تحقیقات دیگری که روی کشاورزان انجام شده مشخص گردیده است که کشاورزانی که با قارچکشهای مانب و مانکوزب در تماس هستند اعصاب محیطی آنها نسبت به سایر افراد کندتر عمل می نماید.
تحقیقات روی جمعیتهای نمونه نشان داده است افرادی که در معرض علفکشها هستند 4 برابر و افرادی که در معرض حشره کشها هستند 3 الی 4 برابر احتمال بروز بیماری پارکینسون (فراموشی ) بیشتر است
.

تحقیقات نشان داده است کودکانی که در هنگام رشد مغز در معرض غلظت خیلی کم سموم قرار دارند صدمات ثابت و پایداری در اعمال و و ساختار مغز آنها اِیجاد می شود. در برسیهای بعمل آمده در مکزیک روی کودکانی که در معرض سموم بودند نشان داد که انواعی از تاخیرات و کاستی ها در نمو مغز این کودکان در مقایسه با سایر همنوعان خود وجود دارد. همچنین ضعفهایی در نیروی فیزیکی ، تطابق طبیعی دست و چشم، و حافظه کوتاه مدت در این کودکان قابل مشاهده بود.

ارتباط بین بروز سرطان گلبولهای سفید خون و سموم ارگانو فسفره در تحقیقات اخیر محققین مورد تایید قرار گرفته است.
همچنین ارتباط بین سموم
توفوردی
، آترازین و کاپتان با سرطان ام اس دی) در تحقیقات مشخص شده است و باغدارانی که در معرض این سموم هستند سه برابر سایرین احتمال بروز این نوع سرطان را دارند.
علفکشهای فنوکسی مانند
توفوردی نیز در بروز سرطان بدخیم  اس تی اس نقش دارند.و احتمال بروز افرادی که در معرض علفکشهای فنوکسی قرار دارند 10 برابر بیشتر از سایر افراد است.

وجود آفتکشها در آبهای زیرزمینی برای انسان بسیار خطرناک است و باعث اختلالات ناهنجار در سیستم عصبی، غدد درون ریزوسیستم ایمنی بدن می شوند. ترکیب آفتکشها و کودهای شیمیایی در آبهای زیرزمینی باعث ایجاد موارد بسیارخطرناکتردردر مقایسه با اثرات تک تک این مواد می شود.

تحقیقات بسیاری ارتباط معنی داری بین وقوع سرطان پروستات و مشاغلی که با علفکشها در ارتباط هستند به اثبات رسانده است.
سرطان پستان سالانه افزایشی به میزان 1 الی 2 درصد نشان می دهد و آلوده کننده های محیطی از جمله آفتکشها درافزایش بروز این نوع سرطان نقش عمده ای دارند. دریک تحقیق خاص ارتباط بین بروز سرطان پستان و و علفکش آترازین مشخص شده است.
سرطان تیرویید نیز از جمله سرطانهایی است که احتمال بروز آن در افرادی که در معرض علفکشهای فنوکسی قرار دارند بیشتر است.

درپایان بهتر وضروری است اشاره ای کوتاه به  درجه سمیت سموم کشاورزی قوی و خطرناک که در منطقه مغان در سطح وسیع بدون در نظرگرفتن مسائل فنی وبهداشتی سموم وبویژه عدم رعایت فاصله آخرین سمپاشی تا برداشت را خاطرنشان شوم که ضرورت وپاسخی برای همه سئوالات ومسائل مربوط به سم در منطقه سبز مغان است.

سموم ذیل در بیشترین حد درمنطقه مورد استفاده قرار می گیرند که درجه سمیت پایینی دارند و در گروه سموم خطرناک برای انسان به شمار می آیند که نیاز مبرم به محافظت و مراقبت های ویژه دارد که متأسفانه به آب ، خاک و دانه ، میوه وصیفی جات منطقه  هر ساله واردمی گردد..

نئورون ، سومیسیدین ، متاسیستوکس ، دانیتل ،اکاتین ،اندوسولفان ،دورسبان ،نواکرون ، کراکرون ، بنومیل ،کالکسین ، کاربندازیم ،مانکوزب ، ریدومیل ، لاروین ، سوین ، لیندین ، ترفلان ، لاسو،توفوردی و..........

در مورد فاصله آخرین سمپاشی تا برداشت یا چیدن محصول مثل خیار حداقل این زمان برای اکثر حشره کش ها یا قارچ کش ها کمتر از 3 روز نبوده و حداکثر زمان حتی برای بیشتر سموم رعایت فاصله دو هفته ای است ،آیا با برداشت خیار یا گوجه فرنگی که بعد از نصف روز سمپاشی شده این زمان رعایت می گردد  هرگز نه ؟ مثلاً رعایت دوره کارنس برای سم متاسیستوکس  21 روز وبرای سم دانیتل در صیفی وسبزی 3-5 روز می باشد.

در خاتمه ضرورت یادآوری وتوجه همگان را به ماجرای پرمخاطره این مصرف بی رویه سموم شیمیائی به عنوان یک وظیفه کارشناسی خاطرنشان می گردم که آینده کودکانمان را جدی بگیریم، چونکه شاید سموم شیمیائی برای بالغین چندان عوارض قابل ملاحظه و فوری را بروز نمی دهند ولی برای خردسالان و کودکان تجمع مواد شیمیائی ازاوایل سنین کودکی که مصادف با اوج مصرف سموم شیمیائی از زمین و هوا در منطقه  است، تفکرانگیز و مسئولیت بار است.

در دنیا تمام سعی ها برای کم مصرف نمودن این سموم شیمیائی است که به نوعی با سایر روش های مبارزه ای توأم گردیده است و سازندگان سموم شیمیائی سعی بر تولید سموم با دز مصرف پایین با تأثیر بیشتر هستند که به نوعی مشکلات زیست محیطی حداقل داشته باشد.

گفتنی است در حال حاضر هیچ سازمان بهداشتی در منطقه مسئولیت نظارت و کنترل آلودگی مواد غذایی ، محصولات کشاورزی ، میوه جات ، صیفی جات و سرمایه های ملی ( آب ، خاک و ...) را به عهده ندارد واستفاده های غیر اصولی و غیر منطقی روز به روز با ورود سموم خطرناک به منطقه دوچندان گردیده است و اگر روزی در ورودی های میادین میوه ، تره بار و حتی شهر از این محصولات نمونه برداری حدمجاز باقیمانده سموم صورت گیرد معلوم خواهد شد که به گذشتگان چه مصیبت و فلاکتی شده و آینده منطقه را چه خطری کمین کرده و چه سهمی از این محصولات تولیدی ( میوه جات ، محصولات جالیز ،صیفی جات و سبزی ) صلاحیت عرضه به بازار ومصرف مردم عزیز این منطقه کشاورزی را دارند ،

 به امید روزیکه محیط زیستی عاری از مواد شیمیائی و هوایی سالم برای کودکانمان و آبی تمیز برای بقای عمر داشته باشیم ،سرمایه انسانی را فدای سودهای فلاکت بار و آنی تفکرات لحظه ای ننمائیم چون ما مسئول هستیم.

                                                    

  مهندس   عسگر پوراصغر  

 

                                                                                        

                                                            

ورمی کمپوست

ورمی کمپوست

با رشد روزافزون جمعیت، افزایش سطح رفاه وتنوع کمی و کیفی در مصرف مواد غذایی، توسعه صنایع تبدیلی و رشد پدیده شهرنشینی، دفع زباله و مواد زاید آلی به یک مشکل به ویژه در شهرهای بزرگ تبدیل شده است. امروزه فرآوری مواد زاید آلی به سه روش سوزاندن، دفن در محل های خاص و بازیافت یا استفاده مجدد انجام می پذیرد. روش بازیافت علاوه بر اینکه در حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی موثر است میتواند مواد زاید را به عنوان مواد خام، مجددا در چرخه مصرف قرار دهد و از تخریب بیشتر محیط زیست پیشگیری کند. از بین انواع محصولات بازیافتی می توان به ورمی کمپوست ( vermicompost ) یا کمپوست کرمی که در کشورهای مختلف جهان با استقبال گسترده ای روبه رو شده است، اشاره کرد.

ورمی کمپوست، عبارت است از کود آلی بیولوژیک که دراثر عبور مداوم و آرام مواد آلی در حال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه هایی از کرم های خاکی و دفع این مواد از بدن کرم، حاصل می شود. این مواد هنگام عبور از بدن کرم آغشته به مخاط دستگاه گوارش (موکوس)،ویتامین ها و آنزیم ها شده که در نهایت به عنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصرغذایی خاک، تولید و مورد مصرف واقع میگردد. بنابراین، ورمی کمپوست عبارت است از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کر مها.

ورمی کمپوست ماده ای شبیه به پیت ( peat ) است که به خوبی تغییر فرم یافته و ساختار، تخلخل، تهویه،زه کشی و ظرفیت نگهداری رطوبت آن در حد آلی می باشد.

تولید ورمی کمپوست تعداد ریز موجودات بیماری زای گیاهی( pathogenic microganisms ) را به شدت کاهش داده و بنابراین از این نظر برتری نسبی به کمپوست معمولی دارد. تولید کمپوست به عنوان یک فرآیند هوازی منجر به معدنی شدن ( mineralization ) نیتروژن می شود که در مورد تولید ورمی کمپوست، استفاده از کرم های خاکی باعث تسریع این روند می گردد. فرآیند هوموسی شدن که در مرحله رسیدگی ( Maturation stage ) کمپوست سازی اتفاق می افتد، در طول فرآیند تولید ورمی کمپوست،بزرگتر و سریع تر اتفاق می افتد. کود تولیدی در این روش به علت بالا بودن نسبت کربن به ازت ( C/N15 ) فاقدبوی نامطبوع و فعالیت حشرات مزاحم می باشد.

ولی مناسب ترین گونه برای تولید ورمی کمپوست، گونه Eisenia foetida بوده که به رنگ قهوه ای مایل به قرمز و کوچکتر از کر مهای خاکی معمولی می باشد.

گونه ایزینیا فتیوا که به آن کرم کود و کادیلاک کرم ها نیز گفته می شود، از بستری که شامل مواد نیمه پوسیده مانند کود گاوی، کود اسبی (کودها باید خشک باشند)، کاه و کلش غلات و برخی ضایعات و بقایای گیاهی می باشد، تغذیه میکند. 

مزایای ورمی کمپوست

ü       یک غذای کامل و متعادل برای گیاهان می باشد

ü       با دارا بودن مواد هورمونی رشد و نمو گیاه را سرعت می بخشد

ü       به نگهداری رطوبت در خاک کمک می نماید

ü       رنگ، طعم، بو و کیفیت گلها، سبزیجات و میوه را بهبود می بخشد

ü       حاصلخیزی خاک را افزایش می دهد

ü       فاقد هرگونه آلودگی میکروبی می باشد

ü       مواد بیوشیمیایی آن مقاومت گیاهان را به بیماری ها افزایش می دهد

خواص ورمی کمپوست

ü       سبک و فاقد هرگونه بو

ü       عاری از تخم علف های هرز

ü       حاوی میکرو ارگانیسم هوازی سفید مانند از تو باکترها

ü       بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با سایز کودهای آلی

ü       دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز

ü       دارا بودن مواد محرکه که رشد گیاهی نظیر هورمون ها

ü       قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی

ü       فرآوری سریع تر از سایر کمپوست ها

ü       عاری از باکتری های غیر هوازی، قارچ هاو میکروارگانیسم های پاتوژن

ü       قابل مصرف در پرورش کلیه محصولات کشاورزی

ü       تداوم گلدهی گونه های مختلف گیاهان تزیینی

ü       حفظ رنگها و عطر گلها در طی زمان عرضه

ü       افزایش نسبت اسانسها و مواد موثر در گیاهان دارویی

ü       جلوگیری از زرد شدن و ریزش برگها

ü       بهبود جوانه زنی بذرها

ü       افزایش تداوم گلهای شاخه بریده در طی نگهداری در گلفروشی ها 

 

ویژگی های عمومی:

ü       افزایش مقاومت به استرس ها و تنش های محیطی

ü       ارتقاء مقاومت در برابر پاتوژنها و عوامل بیماری زای خاک

ü       کاهش و نهایتا حذف مصرف کودهای شیمیایی و مواد محرکه رشد خارجی

ü       افزایش نسبت تبدیل جوانه های رویشی به زایشی

ü       تشدید ریشه زایی و رشد قلمه ها

ü       حاوی سطح بالایی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان

ü       تامین کننده عناصر اساسی در ایجاد عطر و طعم در محصولات کشاورزی

ü       افزایش زمان انبارداری محصولات جمع آوری شده با حفظ کیفیت

 

 

موارد و نحوه مصرف :

بصورت عام مصرف ورمی کمپوست محدودیتی نداشته و مقادیر پیشنهادی بصورت عمومی و تجربی مورد آزمایش قرار گرقته است و مصرف بیش از مقادیر پیشنهادی نیز باعث سوختن گیاه نمی گردد.

گلدانهای آپارتمانی:

به عمق ۲ الی ۵ سانتیمتر خاک گلدان را برداشته و کود ورمی کمپوست را جایگزین نموده و با خاک سطحی مخلوط کنید.در صورت جابجایی گلدان معادل ۲۰% الی ۴۰% از حجم گلدان جدید را کود ورمی کمپوست و الباقی را با خاک معمولی مخلوط نمائید.

باغچه های خانگی :

1 تا 2 کیلو گرم کود ورمی کمپوست در هرمتر مربع ( بصورت مخلوط با خاک سطحی).

گلها با آبیاری زهکشی  مانند بنفشه آفریقایی :

۲ تا ۳ قاشق کود ورمی کمپوست را در یک لیوان آب مخلوط و بعد ۲۴ ساعت، مایع بدست آمده را که ورمی تی (Vermi Tea) نام دارد را در ظرف زیر گلدان ریخته و گلدان را درون آن قرار دهید.

گیاهانی با ریشه غرق آبی مانند بامبو :

۲ تا ۳ قاشق کود ورمی کمپوست را در پارچه تنظیف پیچیده و به صورت تی بگ (Teabag) داخل گلدان آب قرار دهید.

صیفی جات:

۵/۱ تا ۵/۲ کیلوگرم کود ورمی کمپوست در هر متر مربع بصورت مخلوط با خاک سطحی به عمق ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر.

سبزی کاری:

مخلوط ۱۰% الی ۱۵% کود ورمی کمپوست با خاک گلدان یا خاک سطح باغچه، حداقل به عمق ۲ تا ۵ سانتی متر.

درختان همیشه سبز:

۳ تا ۵ کیلو گرم برای هر درخت به صورت چالکود.

نشا کاری و تکثیر:

۲۵ تا ۷۵ گرم برای هر نشا

نهال کاری:

۵۰۰ گرم برای هر نهال بصورت چالکود.

زمینهای زراعی:

۶ تا ۹ تن در هکتار بسته به نوع کشت و کیفیت خاک. 

کود آلی گرانوله گوگردی- ارگانوسولفین

کود آلی گرانوله گوگردی- ارگانوسولفین  

   

 

کود آلی گرانوله گوگردی- ارگانوسولفین 

کود آلی گرانوله گوگردی ارگانوسولفین با انتقال عناصر غذائی به خاک (در صورت مصرف کافی)‌ سبب کاهش مصرف کودهای شیمیائی گشته و بطور مطلوبی ساختار خاک را بهبود می­بخشد. با مصرف آن ظرفیت جذب آب و سایر عناصر غذایی موجود در خاک افزایش می­یابد. این کود علاوه بر موادآلی دارای ماده معدنی آلومنیوسیلکات (زئولیت)‌ و نیز عناصر حیاتی ماکرو و میکرو (آهن، روی، پتاس،‌ منگنز، مس، ازت، فسفر و ...)‌ بوده و در تمامی شرایط اقلیمی آب و هوائی خاک مفید به فایده می­باشد. ماده آلی موجود در این کود بصورت بیولوژیک تولید شده و بهمین دلیل عاری از هرگونه بذر علفهای هرز،‌ تخم، لارو، حشرات و قارچهای بیماریزا می­باشد. 

میزان و نحوه مصرف: 

زمان مصرف

مقدار مصرف

کیلوگرم / هکتار

محصول

قبل یا همزمان با کاشت بذر

قبل یا همزمان با کاشت بذر

قبل یا همزمان با کاشت بذر

 قبل یا همزمان با کاشت بذر

قبل از باز شدن جوانه­ها

قبل از باز شدن جوانه­ها

قبل از کاشت و در طول دوره رشد گیاه

300-500

500-1000
300-700

300-600

500-1000

400-600

100-200 گرم درهر مترمربع

غلات

دانه­های روغنی

سبزی و صیفی

چغندرقند

پسته

باغات میوه

محصولات گلخانه‌ای

 

  • در درختان بارور معمولا" سن درخت را بر 2 تقسیم کرده عدد حاصل را بر حسب کیلوگرم جهت هر اصله درخت بکار ببرید.
  • هنگامی که درخت در خواب زمستانی می­باشد بهترین زمان مصرف است

کود آلی پلت و گرانوله مرغی غنی شده

کود آلی پلت و گرانوله مرغی غنی شده   

  

 

ترکیبی از کود مرغی و عناصر غذایی پرمصرف و ریزمغذی و یا به عبارت دیگر کود مرغی غنی شده با عناصر ماکرو و میکروی مورد نیاز گیاه است انتخابی مناسب و مقرون به صرفه جهت تأمین مواد آلی مورد نیاز باغات مزارع ، گلخانه ها و محصولات جالیزی می باشد

مواد آلی همچنین تأمین کننده بخشی از عناصر غذایی مهمی همچون ازت ، فسفر و پتاسیم می باشند . بدلیل تأثیر روی پی اچ و تشکیل کمپلکس ، موجب تحرک عناصر غذایی در خاک و جذب بهتر توسط ریشه می شوند و بدلیل افزودن ظرفیت تبادل کاتیونی سی ای سی موجب افزایش ظرفیت نگهداری عناصر غذایی می شوند

در خاکهای فاقد مواد آلی و بخصوص در خاکهای رسی بعلت فقدان فضاهای درشت و کندی سرعت نفوذ آب در خاک ، آب در سطح خاک جریان یافته و موجب فرسایش می گردد و پس از خشک شدن سطح خاک ، ایجاد سله از جوانه زدن بذور جلوگیری می کند .

از دیگر ویژگیهای مهم کودهای آلی ، تأثیر آنها در اسیدی کردن خاک و کاهش پی اچ آن می باشد . گاز کربنیک حاصل از تجزیه مواد آلی در واکنشهای شیمیایی خاک وارد شده و از این راه موجب کاهش پی اچ و حلالیت بیشتر عناصر غذایی در خاک می گردد .

کاربرد کود آلی پلت مرغی غنی شده  دارای مزایا و اثراتی به شرح زیر می باشد :

بهبود ساختمان خاک

کم کردن جرم حجمی ظاهری و افزایش تخلخل خاک

تیره کردن رنگ خاک و جذب انرژی بیشتر

افزایش نفوذپذیری بعلت افزایش تخلخل

افزایش ظرفیت نگهداری آب خصوصا" در خاکهای شنی

کاهش چسبندگی خاکهای رسی

افزایش چسبندگی خاکهای شنی

تهویه بهتر بعلت افزایش تخلخل خاک

افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی سی ای سی

کاهش موضعی پی اچ

افزایش خاصیت بافری

میزان مصرف

جالیز و زراعت 300 تا 700 کیلو در هکتار

در باغات یک الی چهار تن در هکتار میباشد بسته به سن و تاج درخت

کود نیترات آمونیوم آلی گرانوله 50٪

کود نیترات آمونیوم آلی گرانوله 50٪

ویژ گی: 

* جلوگیری از ایجاد شوری بیش از حد در خاک‌ها

* افزایش جمعیت میکروبی مفید در خاک

* فاقد عناصر سنگین

* ارجحیت مصرف برای باغات میوه

* یون‌های قابل جذب (نیترات و آمونیوم)‌ بر مصرف کود شیمیائی اوره ارجح می­باشد.

* در مراتع و دیم­زارها مخصوصاً مناطق سردسیری مصرف کود آلی نیترات آمونیوم گرانوله در صورت تقسیط بسیار سودمند می­باشد. 

میزان و نحوه مصرف: 

شرح

مقدار مصرف کیلوگرم/هکتار

محصول

بصورت عمقی قبل از کشت با استفاده از عمیق کار یا شخم زیر خاک شود.

200 در گیاهان زراعی

کود نیترات آمونیوم آلی گرانوله 50٪

 

  • مصرف آن در باغات به صورت چالکود یا شیارکود توصیه می‌شود.
  • کود آلی نیترات آمونیوم گرانوله به هنگام انبار نمی­بایست در مجاورت مواد روغنی نگهداری شود.
  • به دلیل جذب رطوبت درب نایلونی کیسه باز نشود.
  • به‌ علت آبشوئی در مزارع برنج مصرف این فراورده توصیه نمی­شود.

 

                                                                                            آنالیز

پارامتر

درصد٪

نیترات آمونیوم

50

ماده آلی

30

ماده معدنی

20

کود دی آمونیوم فسفات آلی گرانوله 30٪

کود دی آمونیوم فسفات آلی گرانوله 30٪

کود دی آمونیوم فسفات آلی گرانوله 30٪ 

این کود حاوی عناصر ازت و فسفر با جذب بسیار بالاست که موجب تقویت گیاهان برای گل­زائی خواهد شد. فسفر موجود در این کود آلی موجب تشکیل گل و دانه، مقاومت گل بر روی گیاه و افزایش مقاومت گیاه در مقابل ریزش گل می­شود. در این فراورده فسفر به همراه مواد آلی دیگر وارد گیاه می­شود و از کمبود عنصر فسفر در گیاه جلوگیری می­کند. ازت موجود در این کود باعث افزایش کمی و کیفی محصولات و حاصلخیزی خاک می­گردد. پایداری ازت در خاک افزایش یافته و بتدریج جذب گیاه می­شود. این کود باعث فعال نمودن میکروارگانیسم­های خاک شده و به جهت جذب تدریجی ازت باعث سرسبزی مستمر گیاه، افزایش عملکرد و زودرسی محصول می­گردد. 

میزان و نحوه مصرف:    

                                                                                                  

شرح

مقدارمصرف کیلوگرم در هکتار

محصول

بصورت عمقی قبل از کاشت با استفاده از عیق کار یا شخم زیر خاک شود.

200

در گیاهان زراعی

کود دی آمونیوم فسفات آلی گرانوله 30٪

 

 

  • مصرف این کود در باغات بصورت چالکود و یا شیارکود توصیه می­شود

                                                         آنالیز

پارامتر

درصد٪

دی آمونیوم فسفات

30

ماده آلی

50

ماده معدنی

20

ساری کود (گوگرد کشاورزی گرانوله)

ساری کود (گوگرد کشاورزی گرانوله) 

 

 

 

اهمیت

گوگرد عنصری حیاتی برای تغذیه گیاه بوده و در ساخت برخی اسیدهای آمینه، پروتئین، روغن،ویتامینها و کلروفیل ضروری است. این عنصر در فعال کردن برخی آنزیمها،بهبود کمی و کیفی محصول، افزایش کیفیت پخت نان ،بهبود ارزش غذایی علوفه، تغذیه انسان و کنترل بعضی بیماری های قارچی نقش قابل توجهی دارد. نیاز گیاهان به گوگرد بیش از فسفر است.گوگرد را می توان به عنوان یک اصلاح کننده برای خاکهای شور و سدیمی و کاهش میزان بیکربنات آب آبیاری نیز مصرف کرد


مشخصات کود

سالانه بیش از یک میلیون تن گوگرد فله بصورت پودر و کلوخه در کشور تولید می شود، اما مصرف مستقیم آن در اراضی کشاورزی مشکل می باشد. عمل آوری این کود به صورت گرانوله، مصرف آن را برای محصولات مختلف آسان می کند.گوگرد گرانوله بعد از مصرف، رطوبت خاک را جذب نموده و از هم پاشیده می شود. این کود حاوی 85 درصد گوگرد و 15 درصد بنتونیت است و در کیسه های 25 کیلویی عرضه می شود. اکسیداسیون گوگرد توسط باکتریهای جنس تیوباسیلوس انجام و مصرف آن به همراه کود حیوانی و سایر مواد آلی راندمان و سرعت عمل را افزایش می دهد. ساری‌کود در مجاورت مواد آلی در شرایط رطوبت و حرارت مناسب به کمک باکتریها تبدیل به سولفات شده و باعث خنثی کردن بی کربنات؛ کاهش موضعی pH و افزایش غلظت و جذب عناصر معدنی خصوصاً فسفر؛ آهن و روی می‌شود  

 روش، زمان و مقدار مصرف


ساری کود در باغها همراه با کود حیوانی و سایر مواد آلی به مقدار 500 کیلو گرم در هکتار مصرف می گردد. در زراعت موقع کشت به میزان 500 کیلو گرم در هکتار و ترجیحاً توام با مواد آلی و در عمق خاک مصرف شود تا از رطوبت لازم برای اکسیداسیون برخوردار باشد


گیاهان و مناطق مورد مصرف


این کود به جز در زراعت برنج در سایر محصولات زراعی و باغی قابل استفاده بوده و مصرف آن برای دانه های روغنی بسیار مفید است. اکثر اراضی کشاورزی کشور به دلیل آهکی بودن و pH بالا نیاز مبرم به گوگرد برای اصلاح خاک و افزایش حاصلخیزی خاک دارند

نکات فنی

 
گوگرد را حتما بایستی با مایه تلقیح تیوباسیلوس مخلوط و در عمق خاک و محل گسترش ریشه که دارای رطوبت کافی است ،مصرف کرد تا موثر واقع گردد
مصرف این کود توام با مواد آلی باعث افزایش کارایی آن می شود

کود بیو فسفات گرانوله

کود بیو فسفات گرانوله 

 

کود بیوفسفات طلائی یک کود ارگانیک فسفری است که در شرایط مناسب با سوپر فسفات تریپل برابری کرده و به خوبی می تواند نیاز فسفری گیاه را بر آورده کند . با مصرف این کود علاوه بر تاًمین فسفر به دلیل کاهش موضعی pH ، نیاز غذایی محصولات به روی و آهن نیز تاًمین می شود . از طرفی وجود یک درصد روی در این کود باعث ایجاد تعادل بین روی و فسفر در خاک و گیاه می گردد. این کود فاقد کادمیم بوده و استفاده تدریجی آن باعث افزایش فعالیت حیاتی میکرو ارگانیزم ها ، اصلاح خصوصیات فیزیکی و شمیایی خاک و محیط ریشه ،افزایش سطح حاصلخیزی خاک و بهبود شرایط تغذیه ای گیاه می شود .

ترکیب کود بیوفسفات :

کود بیوفسفات طلائی حاوی 17 درصد فسفر ، 20 درصد گوگرد ، 16 درصد مادهً آلی ، یک صد روی می باشد و بصورت پودری و گرانوله و در بسته بندیهای 25 و50 کیلو گرمی به همراه یک بسته 500 گرمی مایه تلقیح تیوباسیلوس عرضه می گردد .

گوگرد موجود در کود بیوفسفات طلائی توسط باکتریهای تیوباسیلوس اکسیده شده و با تولید اسید سولفوریک باعث آزادشدن فسفر موجود در کود شده و مورد استفاده گیاه قرار می گیرد .

مزایای استفاده از بیوفسفات گرانوله: 

 • تامین فسفر مورد نیاز گیاهان زراعی و باغی و افزایش تولید محصول

• افزایش جذب عناصری مانند آهن، روی و مس توسط گیاه

• حل شدن فسفر رسوب شده در خاک

 • بهبود ساختار خاک و کاهش میزان آب مصرفی

• عدم وجود آلاینده های شیمیایی مانند کادمیم در ترکیب این کود

 • افزایش تعداد و فعالیت باکتریهای مفید در خاک 

کاربرد بیو فسفات طلائی : 

کود مفید برای کلیه محصولات زراعی و باغی خصوصاً در مناطق با فسفر و ماده آلی کم

فسفر در میزان جذب عناصر کم مصرف فلزی توسط ریشه گیاه نیز نقش دارد.

استفاده تدریجی آن باعث افزایش فعالیت حیاتی میکرو ارگانیزم ها است.

افزایش سطح حاصلخیزی خاک و بهبود شرایط تغذیه ای گیاه.

اصلاح خصوصیات فیزیکی و شمیایی خاک و محیط ریشه .

باعث افزایش راندمان سایر کودهای مصرفی و ..

سولفات آهن

سولفات آهن 

  

 

  اهمیت:              


آهن در تشکیل و نگهداری کلروفیل و تولید کربوهیدراتها ضروری بوده و کمبود آن در گیاه، فقدان کلروفیل ،زردی بین رگبرگها و کاهش فتوسنتز را به دنبال دارد. این عنصر برای تولید هموگلوبین در بدن ضروری بوده و کمبود آن باعث کم خونی میشود.                                    
 

مشخصات کود              


آهکی بودن خاکها، pH بالا، ماده آلی کم و بی کربنات زیاد در آب آبیاری از عواملی هستند که قابلیت استفاده این عنصر را برای گیاهان محدود کرده و خسارات جبران ناپذیری را بر میزان تولید و کیفیت محصولات وارد می نماید. علائم و عوارض ناشی از کمبود این عنصر در اکثر نقاط ایران و در اغلب محصولات به فراوانی به چشم می خورد. استفاده از کودهای شیمیایی حاوی این عنصر به همراه ماده آلی، گوگرد و باکتریهای مربوطه باعث بهبود شرایط تغذیه ای گیاهان شده و مصرف آن در دراز مدت می تواند کمبودآهن را برطرف سازد. این کود به دو صورت سولفات آهن خشک(FeSO4.H2O) با 24 درصد آهن و سولفات آهن آبدار (FeSO4.7H2O) با 20 درصد آهن تولید و در بسته بندیهای 25 کیلوگرمی به صورت پودری عرضه می شود. مصرف این کود برای برطرف کردن زردی و رنگ پریدگی برگها، افزایش میزان کلروفیل و فتوسنتز گیاه بسیار مفید می باشد.                         
 

روش، زمان و مقدار مصرف 

            
این کود از طریق جایگذاری عمقی (موضعی،چالکود و نواری) و محلولپاشی قابل مصرف است. در خاکهای سبک با آب آبیاری نیز می تواند مورد استفاده قرارگیرداما تحت این شرایط بازیافت آن کمتر خواهد بود.              


درختان: در زمستان در قسمت میانی سایه انداز به همراه کود حیوانی و گوگرد به صورت چالکود یا کانال کود به میزان 500 تا 1000 گرم به ازاءهر درخت بارور مصرف می شود.              


نباتات زراعی: هنگام تهیه بستر بذر همراه با سایر کودهای زمستانه به میزان 100 تا 200 کیلو گرم در هکتار زیر خاک مصرف می شود.              


محلولپاشی: درختان میوه به نسبت 3 تا 5 در هزار و در محصولات زراعی به نسبت 3 تا 4 در هزار محلولپاشی می شود.                           


گیاهان و مناطق مورد مصرف              


کمبود آهن در خاکهای آهکی با pH بالا در ایران شایع و علائم و عوارض ناشی از آن در اکثر نقاط ایران و در اغلب محصولات به فراوانی به چشم می خورد . مصرف کودهای حاوی آهن در این اراضی برای اکثر محصولات مفید است. مصرف این کود به تدریج عوارض ناشی از کمبود آهن را برطرف نموده و میزان کلروفیل، فتوسنتز و عملکرد را افزایش خواهد داد.                         
 

نکات فنی             


  • مصرف این کود به صورت 1 تا 2 سال در میان، از کمبود این عنصر جلوگیری می کند.
  • مصرف این کود مخلوط با کود آلی خصوصا در محدوده فعالیت ریشه باعث افزایش کارآیی کود سولفات آهن می شود